Στη σελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε βίντεο τρισδιάστατων αναπαραστάσεων των διαφόρων μνημείων.

Το Πομπείον

Το Πομπείον ήταν ένα ορθογώνιο δημόσιο κτήριο με περίστυλη αυλή και μνημειακή είσοδο. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία της μεγάλης πομπής των Παναθηναίων. Γύρω από την κεντρική αυλή υπήρχαν δωμάτια που χρησίμευαν για εορταστικά γεύματα κατά τα Παναθήναια.

Νέο Βουλευτήριο

Το δημόσιο αυτό κτήριο ήταν το βουλευτήριο της Αθήνας και αντικατέστησε το γειτονικό «Παλαιό Βουλεύτήριο» το 410 π.Χ.

Βωμός 12 Θεών

Ο Βωμός 12 Θεών ήταν ένας βωμός περιτριγυρισμένος από τετράγωνο πέτρινο περίβολο. Κατασκευάστηκε από τον Πεισίστρατο τον νεότερο το 522 π.Χ. Ήταν αφιερωμένος στους 12 θεούς και ήταν ιδιαίτερα ιερό σημείο καθώς εκεί κατέφευγαν οι κατατρεγμένοι για άσυλο.

Νομισματοκοπείο

Το κτήριο αυτό ήταν το νομισματοκοπείο της Αθήνας και λειτούργησε από το 410 π.Χ. περίπου μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ. Στις ανασκαφές βρέθηκαν πολλά νομίσματα, μεταλλικοί δίσκοι και ίχνη από κλίβανους μετάλλων.

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Το Ηρώδειο, όπως συνήθως αναφέρεται, κτίστηκε από τον Αθηναίο μεγιστάνα και φιλότεχνο Ηρώδη τον Αττικό κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., προς τιμήν της συζύγου του Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης.

Η Πύλη του Αδριανού

Η αψίδα κατασκευάστηκε πάνω σε έναν αρχαίο δρόμο που οδηγούσε προς την ανατολική συνοικία της πόλης, η οποία ευεργετήθηκε ιδιαίτερα από τον Αδριανό, μέρος της οποίας ήταν και το Oλυμπιείο. Στίς δύο πλευρές της αψίδας υπάρχουν οι επιγραφές: "Αυτή είναι η Αθήνα, η αρχαία πόλη του Θησέα" και "Αυτή είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα".

Ναός του Ολυμπίου Διός

Ο Ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή στην καθομιλουμένη Στύλοι του Ολυμπίου Διός, άρχισε να κατασκευάζεται τον 5ο αιώνα π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό. Ήταν ο μεγαλύτερος ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.

Θέατρο Διονύσου

Το θέατρο του Διονύσου είναι το πιο γνωστό θέατρο στην αρχαία πόλη της Αθήνας. Κατασκευάστηκε από τον άρχοντα της Αθήνας Λυκούργο μεταξύ 340-330 π.Χ. Πρόκειται για το πρώτο πέτρινο θέατρο στον κόσμο.

Στοά Ευμένους

Η στοά του Ευμένη χτίστηκε το 160 π.Χ. ως δώρο του βασιλιά της Περγάμου Ευμένη Β΄ στην Αθήνα. Χρησιμοποιούνταν για προφύλαξη των θεατών του θεάτρου του Διονύσου σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Ναός Πατρώου Απόλλωνα

Ο ναός αυτός ήταν μικρός, ιωνικού ρυθμού κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα. Στέγαζε διάφορα αγάλματα με σημαντικότερο αυτό του Απόλλωνα Αλεξίκακου, έργο του διάσημου γλύπτη Καλάμιδος.

Ναός Ηφαίστου

Ο Ναός του Ηφαίστου (γνωστός και ως Θησείο) ήταν αφιερωμένος στο Θεό Ήφαιστο, προστάτη των μεταλλουργών και στην Εργάνη Αθηνά, προστάτρια των κεραμέων και της οικοτεχνίας. Χρονολογείται μεταξύ 460-420 π.Χ. Είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ελληνικούς ναούς δωρικού τύπου.

Παλιό Βουλευτήριο

Αυτό το κτήριο ήταν το πρώτο βουλευτήριο της Αθήνας. Ήταν το σημείο συγκέντρωσης της Βουλής των 500. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 6ου ή αρχές 5ου αιώνα π.Χ,. και στέγασε την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή. Ήταν σε χρήση μέχρι το 410 π.Χ. όταν αντικαταστάθηκε από το «Νέο Βουλευτήριο» στα δυτικά. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκε ως χώρος φύλαξης αρχείων (μητρώων) και κατεδαφίστηκε το 150 π.Χ. για να αντικατασταθεί από το νέο κτήριο του Μητρώου.

Θόλος

Η Θόλος ήταν δημόσιο κτήριο που στέγαζε τους 50 πρυτάνεις. Διέθετε κουζίνα για τα γεύματά τους ενώ πολλοί από αυτούς διέμεναν συχνά στο εσωτερικό του κτηρίου.

Μνημείο Επωνύμων Ηρώων

Το μνημείο αυτό αποτελούνταν από ένα βάθρο με τα 10 αγάλματα των Επωνύμων Ηρώων, των ηρώων δηλαδή κάθε Αθηναϊκής φυλής με τις οποίες ήταν χωρισμένος διοικητικά ο πληθυσμός.

Στοά Ελευθέριου Διός

Η Η Στοά είναι αφιερωμένη στον Ελευθέριο Δία και χτίστηκε από τους Αθηναίους εις μνήμη των νικών τους στις ένδοξες μάχες. Χρονολογείται μεταξύ του 430 - 420 π.Χ

Τετράγωνο Περιστύλιο

Το τετράγωνο περιστύλιο στα βορειοανατολικά της αγοράς ξεκίνησε να χτίζεται γύρω στα 300 π.Χ. αλλά έμεινε ημιτελές. Παρόλα αυτά, όσο μέρος ήταν έτοιμο χρησιμοποιούνταν πιθανότατα ως δικαστήριο. Κατεδαφίστηκε στα 150 π.Χ. για να χτιστεί στη θέση του η Στοά του Αττάλου. Το υλικό του χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Νότιας Στοάς ΙI.

Νοτιοδυτική κρήνη

Η κρήνη αυτή κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. ύστερα από μια περίοδο έντονης ξηρασίας. Ήταν μεγάλη και εξυπηρετούσε εκτός από την Αγορά, και τα σπίτια της περιοχής.